blankblank
blank

 Historia

Eveliinan ja Velin avioituessa sulautui yhteen kaksi eri kanaperhettä. Eveliina on ”hullu paljasjalkainen Huittislainen”. Velin isän suku on myös Satakunnasta, joten Satakuntalaista päättäväisyyttä yrittäjäperheessä riittää. Velin äidin suku on puolestaan karjalaisia, mistä lieneekin optimistinen pilke silmäkulmaan tullut.

Esikoistytär Iidan motto ” Jos ei tänään niin huomenna ja jos ei huomenna niin ylihuomenna”.  Lisäksi iloinen karjalaisuus ja optimistisuus luovat arjessakin pilkettä silmäkulmaan.

Molemmat yrittäjät ovat käyneet vielä maagisen siipikarjakoulunkin Hämeenlinnassa 1980-luvun lopulla. Eveliina tosin oli viimeisen vuosiluokan viimeinen oppilas kun aakkosjärjestystä ajatellaan.. Veli suorittu tuolloin siipikarjahoitokoulun harjoittelun Mäkelän Jalostuskanalassa Vilppulassa, historiaa kerratakseen Mäkelä oli aikoinaan iso paikka ja legenda sinällään; miten Tauno tyhjästä alkaen loi aikansa imperiumin ympärilleen.

Eveliina puolestaan suoritti siipikarjahoitokoulun harjoittelun Hollannissa, toimien eri siipikarjatiloilla. ”Kuinka suurta ja mahtavaa kaikki olikaan, Hollannissa joka tunnetaan maatalouden jättiläisvaltiona, pienestä pinta-alastaan huolimatta”. You are my desteny  - voisi kuvailla parhaiten tuota Hollanti syndroomaan. Nykyään mm. Dekalb –kanan maahantuonti ja paljolti myös siipikarja-alan tieto-taito tulee suomeen Hollannista.

Velin pappa Frans Lehtonen aloitti Eurajoella kanatalouden 1930. Lehtijuttujen mukaan kanala oli Suomen nykyaikaisin ja suurin, AIV-torneineen. Tuohon aikaan kanoja ruokittiin tornissa säilötyllä AIV-ruoholla.

Fransin poika, Velin isä, Eino Lehtonen puolestaan avioitui Mellilään. Eino näes oli siipikarjahoitokoulusta työharjoittelussa ”Sahramaan tilalla”. Paikka sijaitsee 9-tien risteyksessä; noin 300 metriä Mellilän keskustaan päin vasemmalla puolen tietä. Yhdessä Velin äidin kanssa he aloittivat Rouhialan tilalla siitoskanojen pidon ”kananpoikasten” haudonnan ja kasvatuksen. Vuoden 1989 alusta Veli jatkoi kotitilaansa. Vanhemmat olivat juuri rakentaneet uuden ja nykyaikaisemman hautomorakennuksen, munijapuolella koko Suomenmaassa. Nimi vaihtui tuolloin myös Hautomo ja kasvatuskanala Lehtoseksi. Maatilalla on siis aina alkujen alusta pidetty siitoskanoja, nykyisin paremmin tunnettu emoina. Tilalla on aina harjoitettu myös untuvikkojen haudontaa, konekanta vain on muuttunut ajan hengen mukaiseksi.

Avioitumisen jälkeen vuosituhannen vaihtuessa Eveliina ja Veli jatkoivat Huittisissa toiminutta Wihlmanin kanakasvattamoa. Eveliinan äiti ja isä asuivat alkuaikoinaan Eurajoella, jossa kanoja oli joka huushollissa. Tuolloin pääosa kanoista kasvatettiin keväästä syksyyn, eikä kasvattamotoiminta ollut päätoimiala, vaan sivuelinkeino lähes joka pirtissä. Eveliinan isä Jorma Wihlman kertoi kuinka ensimmäisenä talvena 100 kanauntuvikkoa kasvoi navettarakennuksen yläkerrassa. Vaarat olivat suuret esim. tulipalon syttymiselle, koska lämmittiminä tuohon aikaankin vielä yleisesti oli käytössä öljykamiina. Kananpölyn kertyessä kamiinan päälle olikin tulipalo taattu. Vuoden 1968 Eveliinan syntyessä vanhempansa muuttivat takaisin kotikonnuilleen Huittisiin ja rakennuttivat tuolloin modernin kasvattamon. 1972 valmistui uusi, tuohon aikaan Suomen nykaikaisin ja suurin lattiakasvattamo. Häkkikasvatus alkoi myös 1970-luvulla, mutta häkit olivat pääasiassa tasokerroshäkkejä (yksikerroksisia). Eveliinan vanhemmat odottivat tekniikan kehittymistä ja priorisoivat 1980-luvulla. Tuolloin nykyinen Triotec asensi kasvattamoon uudet TAPE-kolmikerroshäkit, joita aikaisemmin olikin asennettu vain Norjaan.

2000-luvulle tultaessa Veli ja Eveliina ostivat Huittisten toimipisteen, Vihlmannin Kasvatuskanalan, joka erillisenä yksikkönä jatkoi toimintaansa nimikkeellä Vihlman-Lehtonen Oy, Vuoden 2005 jälkeen vaihtoehtokanaloita alkoi munituspuolella tulla enemmissä määrin. Tämä edellytti myös Vihlman-Lehtoselle priorisointia. Tuolloin hallitilaa hankittiin ensin Huittisista, tilat kalustettiin vastaaviksi kuin nykyaikaiset monikerros ja vaihtoehto munittamot. Vuonna 2010 tehtiin iso investointi; ostettiin Ulvilan lintumetsä-tila jossa monikerroskavattamohalleja oli reilusti 4000m2 edestä. Investointi oli rahllisesti kallis, mutta nyt monikerros- munittamo asikkaita pystytään palvelemaan ajan hengen mukaisesti ja tuottamaan korkealuokkaista erityiskavattamo-olosuhteissa kasvvatettua nuorikkoa. Erityiskasvattamo tarkoittaa sitä, että untuvikosta asti kasvatetut nuorikot kasvatetaan täysin erillään muusta siipikarjasta, munivista kanoist. Tilalla on myös oma hoitoja joka ei työskentele missään muualla aiheuttaen terveysriskejä kasvattamolle. 

Uusi hautomo valmistui 2013 lopulla Virttaalle, joka eristyskasvatta- moiden tapaan on erillään kaikesta muusta siipikarjasta. Tällä voidaan edesauttaa tautisulkua, taata laadullisesti terve untuvikko.

 
"Onnellinen on se, joka rakastaa. Onnellisempi se, joka rakkautta saa vaan onnellisin se joka rakkautta saa siltä jota rakastaa"

” Mikään maailmassa ei ole pysyvää, paitsi maa - Maaseutu muuttaa kasvojaan kokoajan, - Olosuhteet uudistuvat jatkuvasti - ja me niiden mukana!”Lehtiartikkelit:

» Suomen Siipikarja 2013 (pdf)
» Seutu Sanomat 2013 (pdf)
» Munassa on meininkiä 2013 (pdf)
» Satakunnan Kansa 2013 (pdf)
» Farmi 2013 (pdf)
» Yritteliäs Auranmaa 2012 (pdf)
» Farmi 2012 (pdf)
» Geeneistä äidinmaidosta 2011 (pdf)
» Västra Nyland 2008 (pdf)
» Työtä aamusta iltaan 1995 (pdf)
» Kunnallinen Viikkolehti 1995 (pdf)
» Farmiuutiset 1994 (pdf)
» ISA - Uskoa kanatalouteen vielä löytyy 1993 (pdf)
» Huippulaatuiset kanat Lehtoselta 1993 (pdf)
» Tuulahduksia Alankomaista 1989 (pdf)
» Esite vuodelta 1988 (pdf)
» kasvatuskanaloiden oltava kiilpailukykyisiä 1974 (pdf)
» Maaseuduntulevaisuus1974 (pdf)
» Vihlman-Kanakasvattamo 30-vuotta 1969-89 (pdf)
» Lalli 1971 Syysuntuvikko (pdf)
» Kananhoitoa Eurajoella 1950 (pdf)
» Lehtosen suuri lisäyskanala 1950 (pdf)

 

Vanhoja ilmoituksia:

»Mainoksia eri aikakausilta (pdf) 

 

 

Ajan patinaa

Pappinen 9/03
Pappinen 9/03
Pappinen 9/03 10-vuotis hääjuhla
Pappinen 9/03 10-vuotis hääjuhla
Pappinen 9/03 40-vuotis yllätys syntymäpäivät
Pappinen 9/03 40-vuotis yllätys syntymäpäivät
Pappinen 9/03
Pappinen 9/03
Pappinen 9/03 Vekku-Kukko yllätysten keskellä
Pappinen 9/03 Vekku-Kukko yllätysten keskellä
Vekku-Kukko ja Ewi-Emo, sekä Rouhialan rinsessat
Vekku-Kukko ja Ewi-Emo, sekä Rouhialan rinsessat
10-vuotis hääjuhla ja 40-vuotis yllätys syntymäpäivät
10-vuotis hääjuhla ja 40-vuotis yllätys syntymäpäivät
Pappinen 9/03 Sulho tanssittaa
Pappinen 9/03 Sulho tanssittaa
Pappinen 9/03 Munaisaa kakkua ja kanan peetä
Pappinen 9/03 Munaisaa kakkua ja kanan peetä
Pappinen 9/03 Vekku-Kukko ja Ewi-Emo
Pappinen 9/03 Vekku-Kukko ja Ewi-Emo
Kanan sukupuu
Kanan sukupuu
"Kukkuu"
"Kukkuu"
Vanhan hautomon aikana
Vanhan hautomon aikana
Vanhan hautomon aikana
Vanhan hautomon aikana
blankblank
blank

 

 

 

 


 

 

© Vihlman-Lehtonen Oy - Metsäjoentie 117 B, 32300 MELLILÄ
  Trival Oy - Markkinointipalvelut Stiina Lerkki